Ahoj. Možná už to tu někdo řešil, ale nikde jsem nenašel srovnání těchto destinací a třeba to srovnání někdo z těchto stránek má? Ve Fr. Polynesii jsem byl minulý rok a za pár týdnu letíme podruhé (Tahiti, Moorea, Maupiti, Bora Bora). Popravdě mě nejvíc uchvátila příroda, vodopády, nádherný podmořský život, pláže, minimum turistů a tím, že místní jsou neskutečně přátelští a nechtějí vás za každou cenu "podojit". Zajímalo by mě srovnání a to hlavně : Ceny, příroda, moře, pláže, turistika? (vím, že každý ostrov je jiný a nelze to takhle brát uplně komplexně) Je mi jasné, že Havaj bude turisticky daleko více exponovaný a vypadá, že je na tom hůře s bezpečností. Ale příroda mě tam celkem láká a občas se objeví nesrovnatelně levnější letenky (kolem 15tis.). Nejlépe kdyby měl někdo i cenové porovnání a 2-3týdny. Na Havaj bych rád, ale nechci být zklamaný a třeba navrhne někdo i uplně jinou alternativu v Polynésii :) (Cookovy ostrovy, Fiji, Samoa...) Děkuji :-)  .

Havaj vs. FR. Polynesie

Založil ve fóru Cestopisy

Ahoj.

Možná už to tu někdo řešil, ale nikde jsem nenašel srovnání těchto destinací a třeba to srovnání někdo z těchto stránek má?

Ve Fr. Polynesii jsem byl minulý rok a za pár týdnu letíme podruhé (Tahiti, Moorea, Maupiti, Bora Bora).

Popravdě mě nejvíc uchvátila příroda, vodopády, nádherný podmořský život, pláže, minimum turistů a tím, že místní jsou neskutečně přátelští a nechtějí vás za každou cenu "podojit".

Zajímalo by mě srovnání a to hlavně : Ceny, příroda, moře, pláže, turistika?

(vím, že každý ostrov je jiný a nelze to takhle brát uplně komplexně)

Je mi jasné, že Havaj bude turisticky daleko více exponovaný a vypadá, že je na tom hůře s bezpečností. Ale příroda mě tam celkem láká a občas se objeví nesrovnatelně levnější letenky (kolem 15tis.).

Nejlépe kdyby měl někdo i cenové porovnání a 2-3týdny.

Na Havaj bych rád, ale nechci být zklamaný a třeba navrhne někdo i uplně jinou alternativu v Polynésii :) (Cookovy ostrovy, Fiji, Samoa...)

Děkuji :-)

0

Palau

2 Citovat

@Petr76: a sakra. O Palau vím naprosté prd a teď, když na to zběžně koukám, tak mě ty ostrůvky opravdu zaujaly (pláže, šnorchl, příroda, artefakty z 2.sv., exotika..., ceny). Možná by šlo kombinovat i s Filipínami :-) . No tak za toho brouka v hlavě pěkně děkuji :-D 

 

0 Citovat

Fr. Polynésii znám jen z cestopisů, dokumentů a z nedávné celkem podrobné přípravy na svou, doufám, budoucí cestu za pár let. Na Havaji jsem strávil 2 měsíce na 4 ostrovech, hlavně s poznáváním přírody včetně několika vícedenních treků. Na vícedenní treky nemá Havaj na menších ostrovech v Pacifiku konkurenci, Kalalau Trail má jedny z nejkrásnějších scenérií na světě. Bez aspoň občasného spaní ve stanu (občas i v tábořišti u auta by pomohlo) bude poznávání přírody horší, ale troufám si tvrdit, že stále výrazně lepší než kdekoli na ostrovech v Pacifiku (NZ nepočítám, ten je na delší treky mnohem lepší, podle mě nejlepší na světě). Byl jsem tam v roce 2009, takže ceny už jsou jinde, ale kdo chce cestovat lowcost (tj. treky, stan, autostop, vaření si jídla), může cestovat určitě i teď dost levně. Mě ty 2 měsíce stály asi 2000 USD (bez letenky z ČR), přičemž auto jsme měli ve dvojici půjčené 2x na týden a jednou na 3 dny (zbytek bus a stop) a v hostelu jsem spal v součtu asi 2,5 týdne.

Samou bych klidně doporučil z pohledu přírody (šnorchlování ale jen místy, jinde bylo lepší, výlety jen krátké) i z pohledu cen, místních lidí a minima turistů (když se vybere termín mimo prázdniny v Austrálii a na NZ). Fotky mám tady: https://eu.zonerama.com/liborste...um/3895593

Stálo mě to v listopadu 2016 na 17 dní 14000 Kč a teď je kurz místní měny asi o 15 % výhodnější. Měl jsem jednoduché ubytování na pláži s polopenzí, jezdil jsem busem a stopem, někdy i pěšky (1 den jsem jel s jinými turisty jejich půjčeným autem a něco jim zaplatil).

Na Palau jsem nebyl, ale co jsem zjišťoval, tak aby nebylo zklamání z těch pár pláží. A např. výlety do džungle na vodopády tam asi nejsou.

2 Citovat

Barney, robíš si srandu? Navštív ich všetky a porovnaj si ich sám ;-) Veď si vyberáš medzi najkrajšími tropickými ostrovmi sveta!

Navštívil som pred niekoľkými rokmi Fr. Polynéziu, Cookove ostrovy aj Havajské ostrovy, ale kde je najlepšie, to Ti neviem povedať. Bez váhania by som sa vybral znovu na ktorýkoľvek z nich.

Z mojich skúseností jediný rozdiel rozdiel medzi Cookovými ostrovmi a Francúzskou Polynéziou je len jazyku (angličtina vs. francúzština). Ceny, príroda, more, pláže, turistika sú veľmi podobné. Nevýhodou Cookových ostrovov je  drahšia doprava medzi jednotlivými ostrovmi v porovnaní s ostrovmi v Polynézii.

Havaj je dobre dostupná a pomerne lacná, preto je na pobreží plná turistov, ale vo vnútrozemí je ich výrazne menej.  Ceny sa mi zdali o málo vyššie ako vo zvyšku USA. Z prírody, mora, pláží a turistiky Havajských ostrovov rozhodne nebudeš sklamaný.

Rozdiel je v prístupe k spôsobu života, Havaj a Cookove ostrovy sú anglosaské, Polynézia je francúzska.

1 Citovat

Já si nedělám srandu. A jsem rád za každé srovnání a informace dříve než tam vyrazím (nejcenější jsou od těch, kteří mají osobní zkušenost a těch v tomto případě moc není). Přeci jenom není to za rohem jako Mallorca, kde když mě to nebaví, tak sednu na letadlo a jsem za pár hodin na druhé straně Evropy za pár stovek (ano i takto cestuji). Někam takhle daleko cestuji 1-2x za rok a chci,  aby ta investice do dovolené, peněz a času stála za to. Ta Fr. Polynesie minulý rok byla x-let plánovaná a tak trochu sázka na jistotu. O to víc teď jsem opatrný, abych nebyl z jiné destinace zklamaný, což se mi už také stalo :-)

P.S. Navíc stále hledám destinaci, která mě bude bavit, minimálně jako ta pro mě doposud nejoblíbenější ( Fr. Polynesie to není :-) )

0 Citovat

Navštívil som oboje, Oahu a Tahiti + Mooreu, mne sa jednoznačne páčilo viac vo FR. Netvrdím, že Havaj je zlý alebo že by som sa tam nevrátil, patrí medzi najkrajšie ostrovy na svete, ako bolo povedané vyššie. Je to čisto osobný postoj, že mne vyhovuje skôr taký francúzsky/európsky štýl turizmu a gastronómie než americký. Ak mám porovnať, v čom je lepší HI oproti FR, tak určite autá, v pohode si požičiaš mustang cabrio a vozíš sa, lepší nočný život a ak máš rád japonskú/čínsku kuchyňu, tá je tam fakt dobrá, v pohode aj ako street food. V čom je lepšia FR oproti HI: lepšia gastronómia, aj v supermarketoch nájdeš dobré veci, je to také európskejšie, vieš si prenajať pekný dom hneď pri vode (na HI sú to skôr condos a hotely) a je bezpečnejšia. Honolulu a Waikiki boli plné bezďákov a somrákov. A samozrejme omnoho menej turistov než na HI.

Príroda je nádherná na oboch miestach, o sa týka cien FR mi prišla drahšia než HI.

3 Citovat

Oahu má co nabídnout a mně se tam líbilo, ale další 3 hlavní ostrovy toho nabízí mnohem víc. Hodnotit podle Oahu Havaj je asi jako podle návštěvy Funchalu hodnotit celou Madeiru nebo podle návštěvy pár měst na Tenerife celé Kanáry.

0 Citovat

Za mě jednoznačně Hawaii. Každopádně Oahu jsem se strategicky vyhnul, ostatní ostrovy toho nabízí mnohem víc. Cenově to vyjde plus mínus stejně. Záleží jak moc se utratí za ubytování, které není levné ani v jedné destinaci.

0 Citovat

hugonovak napsal(a): Polynézia je francúzska.

No právě... ;)

1 Citovat

Já na Oahu nedám dopustit, sice jsem tam byla zatím jen 3x, ale vždy objevím další a další skvělé věci. Miluji Pearl Harbor, USS Missouri, památník nad potopenou USS Arizona, místa kde se natáčel seriál LOST (Ztracení), kde se natáčel seriál Hawaii Five-0 , Jurský park a mnoho dalšího.

1 Citovat

Podle mě dost záleží na výběru konkrétního ostrova, tak je vypíšu. Byl jsem 2x ve Francouzské Polynésii (Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Fakarava, Rangiroa, Nuku Hiva), 1x na Havaji (Big Island, Kauai) a 1x Palau.

Podle mého názoru a zkušeností je Havaj dražší než Fr. Pol. Podle mého názoru jsou havajské ostrovy mnohem rozmanitější, tím myslím přírodu, možnosti treků a jiných výletů, výstup na sopky, lety helikoptérou (bez dveří samozřejmě), apod. 

Pokud budu hodnotit moře pro šnorchlistu, tak bych udělal pořadí 1. Fr. Pol.,, 2. Palau, 3. Havaj.

Pokud budu hodnotit moře pro potápěče, tak bych udělal pořadí 1. Fr. Pol. o parník, 2. Palau a zase o parník, 3. Havaj.

Pokud budu hodnotit obyvatelstvo, tak 1. Fr. Pol., 2. Palau, 3. Havaj.

Tohle srovnání je strašně těžké, je lepší Ferrari nebo Lamborghini? Celkově pestřejší je určitě havajské souostroví, ale pokud budu mít dost peněz a času, pojedu potřetí do Fr. Polynésie, na jiný ostrov (Huahine & Maupiti a znovu Nuku Hiva). Závěrem bych rád každému doporučil zkusit výstup na Mt. Aorai (Tahiti) a zahrnout do plánu Markézy (Nuku Hiva); tam je minimum turistů, prima domorodci a fantastická příroda.

6 Citovat

@jokker: Děkuji za super příspěvek do diskuze. Tak trochu si potvrdil mé obavy a tím co píšeš, poukazuješ na věci, kvůli kterým u mě vyhrává Fr. Polynesie (alespoň pocitově). Další věc jsou lidi, kteří do Fr.Polynesie jezdí. Jsou to buď vesměs "v pohodě" lidi, surfisti(Tahiti), vychovaní lidé, rodinky bez malých dětí s absencí asiatů, Rusů, Indů atd. Druhá skupina lidí jsou ti nechutně bohatí, kteří jsou zalezlí v resortech ve OWB a člověk je nepotká. Od voka: 60%Frantíci, 25%Američani, zbytek Němci, Belgáni... Další fakt je vidět už při pohledu na Flightradar24. Na Havaji přistane za 10min. tolik letadel, co na Tahiti za celý den. S těmi cenami věřím min. v rámci ubytování, kde jsem si nějaké srovnání dělal(možná je to ale tím, že v Polynésii už vim "jak na to"), ale neumím posoudit třeba v ramci jídla. Mám letos Mt. Aorai v itineráři + vnitrozemí (budeme mít půjčené 4x4). Dále k Moorea a Bora přibude Maupiti na 3dny. Každopádně ti doporučuji Mooreu, která nabízí super šnorchl, krásné treky, úžasné pláže, plantáže nejen ananasů, neskutečné panoramata hor, možnost letů vrtulníkem, vodní skutry (levnější než  na Lipně), čtyřkolky, možnost zapujčení elektro mtb, mnoho dalšího a to vše jak z filmu Bounty, který se tam natáčel. P.s.: já to zatím cítím takto: Fr.Polynesie Rolls Royce, Havai: Porsche 911, Thajsko: Mazda MX5 a Chorvatsko: Škoda Octavia čtvrté generace ... 😀 

0 Citovat

P.s. jeden dotaz. Dá se v případě hodně časného vstávání stihnout Mt.Aorai za den? (Výstup od restaurace)

0 Citovat

Barney Flyer napsal(a): Další fakt je vidět už při pohledu na Flightradar24. Na Havaji přistane za 10min. tolik letadel, co na Tahiti za celý den.

Každopádně ti doporučuji Mooreu, která nabízí super šnorchl, krásné treky, úžasné pláže, plantáže nejen ananasů, neskutečné panoramata hor, možnost letů vrtulníkem, vodní skutry (levnější než  na Lipně), čtyřkolky, možnost zapujčení elektro mtb, mnoho dalšího a to vše jak z filmu Bounty, který se tam natáčel.

Na Moorea jsem zapomněl, je to takový trochu podceňovaný ostrov, ale skvěle dostupný, zajímavě členitý, Moorea také každému doporučuju. Ta poznámka o Flightradar24 trefně vystihuje rozdíl mezi destinacemi.

Moje hodnocení je dost subjektivní, 50 % důvodu volby Fr. Pol. je u mě bezkonkurenční potápění (s lahví), zejména tedy bez přehánění světově unikátní Fakarava. Objektivně jsem už psal, že rozmanitější jsou Havajské ostrovy, ale na rozdíl od ostatních míst v Tichém oceánu je to už taková fabrika na turismus, byť překrásná!

Mt. Aorai za jeden den určitě jde, na netu najdeš věrohodnější potvrzení než ode mne, my jsme vyšli ráno od restaurace a vyšplhali až k chatce pro přespání (po cca 6 km a cca 2,5 hodině výstupu). Za touto chatkou začíná ta nejatraktivnější část, "žiletka", hrana po které kus jdeš (viz. obrázek), ale nám v tu chvíli na úsek padla mlha, takže jsme to otočili (druhý obrázek). Náš plán beztak nebylo dobýt vrchol, protože večer (21:00) jsme odlétali a bylo nutné někde se umýt, vrátit auto... Dělat poslední den trek je docela blbost, obyčejné zvrknutí kotníku by mohlo včasný sestup a odlet dost zkomplikovat, ale chtěli jsme se projít po té žiletce.

P.S. fotka se nahrála vzhůru nohama, nevím proč, v počítači ji mám správně.


mt-aorai.jpg
mt-aorai-for-us.jpg

2 Citovat

Tady tito to stihli od restaurace na vrchol Mt. Aorai a zpět za 10 h.: https://www.youtube.com/watch?v=Cc3m0hxT3hQ

Lepší záběry z cesty včetně z dronu jsou tady: https://www.youtube.com/watch?v=h1VU8CSGx6A

Já si to naplánuju s přenocováním, možná i na 2 noci, abych si tu krásu pořádně užil. Pro každého to asi nebude, zvlášť za 1. chatou. Chce to nemít závratě a být tam v sušším období (od května do října).

Jinak s předchozím hodnocením Havaje souhlasím a líbí se mi i to přirovnání k autům, ale proč nakonec po dostatečném užití si Rolls Royce nezkusit i to Porsche 911 a někdy pro radost i tu Mazdu MX5? Já jsem si takto na prvních dlouhých cestách užil pořádně můj Rolls Royce (Nový Zéland a k němu Austrálii jako dlouhý stopover), pak jsem jako náhradu (abych jel na treky v Pacifiku i jinam) zvolil Havaj a později i na to Thajsko a JV Asii došlo.

 

2 Citovat

Díky za videa. Já mám právě nejraději tu Mazdu MX5 a možná je to vidět i na cestopisech, které jsem napsal. To co Thajsko nabízí je něco neskutečného. Nic tam není nejlepší (teda jídlo možná ano), ale vše dohromady dává neskutečně mnoho muziky. A tenhle poměr všeho jsem nikde jinde nenašel. Ale chci samozřejmě poznávat další země a když čuchnete k Fr. Polynésii (která mě uchvátila hlavně přírodou a mořem), tak se vybírá blbě, aby človek nebyl "zklamaný". Samozřejmě Polynésii a Thajsko srovnávat lze blbě. Tu 911 určitě zkusím, ale možná ještě dříve dám přednost Bentley (Cook islands) :)

Mt.Aorai půjdeme hodně na lehko a rozhodně do Polynésie nepovezeme víc než 20L batohy, takže nebudeme mít nic na přespání. Na tu horu chci právě jen díky výhledům a té "žiletce". Rozhodně nemusíme až na vrchol :)

1 Citovat

Z výletov na Tahiti, ktoré tu neboli spomenuté, vrelo odporúčam atol Tetiaroa (Marlon Brando Island), kam sa robia jednodňové výlety z Papeete. Pláž a more nádherné a fakt sme tam boli sami, okrem nás som tam nevidel žiadnu inú loď.


33143363-10155369992616891-2201379006459150336-n.jpg
33082982-10155369991076891-459757913821413376-n.jpg

3 Citovat

Já byl na Havaji v květnu, přeturistováno mi rozhodně nepřišlo včetně takových těch "must see", ale je fakt že je to taková mezisezóna. Počasí bylo super. Příroda super. Cenově kromě benzinu a pujceni auta vse vyrazne dražší,  ale nemám srovnání s Polynésií. Že by tam nebylo bezpečno jsem ani na chvíli nezaregistroval.

Jo a vyhnuli  jsme se Oahu, právě ze strachu z velkého množství turistů.

Za me super dovolená, na kterou budem určitě vzpomínat celý život.. ale taky má první cesta takhle do exotiky, tak nemám příliš srovnání..

2 Citovat

Taky mě napadá zajímavá alternativa v Pacifiku v jeho západní části, když máš nejraději Thajsko a tedy asi i JV Asii. Akorát se tam složitěji dostává (přestupy, zpoždění a rušení spojů) a není tam moc nabídka komfortního ubytování. Jsou tam krásné pláže bez lidí (na ostrově Ay jsem byl v tu dobu jediný cizinec) a šnorchlování jedno z nejlepších, co jsem měl. Je možné vystoupit na sopku s úžasným výhledem, místní lidi jsou fajn, jídlo je dobré, pokud se najde restaurace. A to Banda Islands na Molukách v Indonésii a případně to spojit s ostrovem Kei Kecil. Fotky mám tady (na úvod je Kei Kecil, kde jsou krásné pláže, ale ne šnorchlování, pak Banda a pak severní Moluky, ale s nimi to je min. na měsíc): https://eu.zonerama.com/liborste...um/5079708

Jinak v tom regionu je populárnější (hlavně pro potápěče) souostroví Raja Ampat, které je taky složitěji dostupné, ale líp než Banda.

2 Citovat

Tak Banda a Kei Kecil mám ve svém seznamu v JV Asii úplně nejvýš. Čekám jen na nějakou vhodnou  chybku nebo dobrou cenu, ideálně i parťáka, protože přesuny tam jsou hodně dlouhé. Ceny letenek ale stouply v Indonésii snad 2 až 3x za tu dobu, co jsem tam byl naposledy, i když jsem se  teď nějakou dobu nedíval.No pořád to bude o dost levnější než FP 😀. 

Každopádně tato místa se podle mého nedají úplně srovnávat s Havají a FP. Přece jen to je  spíš  pro dobrodruhy než pro běžné turisty, co hledají krásná místa s určitým komfortem. Neříkám kdo je kdo, nebo co je lepší.   :-). Určitě se jim vyrovnají krásou moře i přírody a minimem turistů jistě vedou,  ale ne každý je ochoten obětovat ten čas a nepohodlí, aby se tam podívali. A to je nakonec moooc dobře. 

Pokud se  mám vyjádřit k tématu, tak za mě jednoznačně  FP a to o velký parník. 

0 Citovat

Bohužel nemůžu porovnávat FP s Havají, páč jsem byl pouze na Havaji (BI a Maui). Ale co mě tam vadilo, je spousta bezdomovců u beach parků nebo supermarketů. Příroda byla skvělá, ale moc nemusím to americkou "kulturu". 

0 Citovat

@niemandos: Souhlas, pro většinu turistů to není, ale Barney je občas dobrodružný viz třeba trek v džungli na Tahiti, lítá rád (čas strávený v letadlech mu nevadí a let malým letadlem Ambon - Banda Neira by si jistě užil, pokud by sehnal letenky) a jako mladý by snad zvládl spát i bez klimatizace, která asi na ostrovech Hatta a Ay není, ale v dřevěných bungalovech u pláže podle mě ani není třeba, a snesl by sprchování vlažnou vodou (asi jen polévání z kbelíku). A k čemu je krásný nábytek v pokoji, když člověk má spousty krásy venku a v pokoji jen přespí? V Banda Neira a na Kei je k dispozici i komfortnější ubytování.

Horší je nižší spolehlivost dopravy, když nemá člověk časovou rezervu při kratší cestě. To může být dobrodružnější než by si člověk přál, ale možností na trase Ambon - Banda je víc: https://www.dive-bluemotion.com/getting-here

U spojení Banda s Kei do 1 cesty je problém, že jediný přímý spoj je loď Nggapulu, která jezdí 1x za 2 týdny tam a 1x za 2 týdny zpět, ale ta mívala zpoždění jen několik hodin a z Kei už lítají běžná letadla, která by měla být spolehlivá, takže raději dát Kei na závěr.

Od roku 2019 přestala Indonésie dotovat lety do těchto (a asi i jiných) končin, tak proto to narostlo (aktuální ceny nevím). Let malým letadlem z Ambonu je stále dotovaný, ale hůř se shání letenka. Na odkazu je nějaký kontakt nebo ji může koupit dražší ubytko Cilu Bintang pro své hosty. Přímo na webu to nešlo a prý stále nejde. Pobyt na místě včetně dopravy mezi ostrovy je tak o řád levnější než v FP a na Havaji, když nepočítám spaní ve stanu a ježdění stopem. Samozřejmě kvalita (kromě jídla) nebo komfort té nižší ceně částečně odpovídá. Letenka z Evropy do Ambonu bude i přes zdražení levnější než do Papeete, ale velký rozdíl oproti akční ceně to asi není.

0 Citovat

Díky Libore za podrobnější info. Určitě něco využiji. 

0 Citovat

Už jste se posunuli do sousedního oceánu, ale já se tímto odkazem vrátím do toho původního, do Tichého. Líbí se mi tohle insider povídání o Tonga, mohlo by to být méně turistické než Fiji, Cookovi nebo Palau. Ideální poslech do auta.

https://podcasts.apple.com/cz/po...0615814746

nebo

https://open.spotify.com/episode...YXxqJ3IKXu

Tonga určitě nebude jenom o šnorchlování k velrybám, byť obrázky vypadají lákavě:

http://www.tethys.cz/galerie.php...dpis=Tonga

A pokud bych se měl vrátit úplně k původnímu tématu, Francouzské Polynésii, tak zajímavé čtení o málo navštěvovaném ostrově je také tady:

http://www.tethys.cz/clanek.php?...2021rurutu

1